Светът отбелязва Международния ден на мира

21 Септември 2015
Светът отбелязва Международния ден на мира Снимка: © СОУ “Христо Ботев“

На 21 септември в 12 часа, пред паметника на Незнайния войн, ще бъде отбелязан Международният ден на мира заедно с всички хора на Земята.

По традиция Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще удари Камбаната на мира и ще призове воюващите по целия свят да приберат оръжията и да се опитат да намерят мирно решение на конфликтите си.

 

 

Тази година отбелязването на деня на мира е само три дни преди откриването на срещата на високо равнище в ООН, когато ще се приемат Целите за устойчиво развитие и ще се отбележат официално 70 години от създаването на ООН. Работата на ООН нямаше да бъде възможна без партньорствата между правителствата, гражданското общество, частния сектор и многобройните граждански групи и неправителствени организации. Точно това прави сполучлив избора на тазгодишната тема на Международния ден на мира: „Партньорство за мир – достоен живот за всички".

 

 

Това заявява в специално послание по повод Международния ден на мира генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

 

Аз призовавам всички воюващи страни да положат оръжията и да спазват глобален режим на прекратяване на огъня. На тях аз казвам: спрете убийствата и разрушенията и създайте условия за траен мир. Макар че изглежда безнадеждно отдалечена, мечтата за мир пулсира в живота на хората навсякъде.

 

 

Няма група, по-готова да съдейства за осъществяването на тази мечта, от днешните млади хора. Те принадлежат към най-многочисленото в историята на човечеството младо поколение, което е много по-съзнателно и сплотено. Аз призовавам всички правителства да инвестират повече в реализирането на потенциално значимия принос на младите миротворци на света.

 

 

Едновременно с това е необходимо да мобилизираме всички партньори, които споделят целта да постигнем мир. Всички неправителствени организации, верски групи и корпорации, са призовани да изиграят определена роля за постигане на социален прогрес, за защита на околната среда и за създаване на по-справедлив, стабилен и сигурен свят. За важността на това сътрудничество свидетелства темата на Международния ден: „Партньорство за мир – достойнство за всички", заявява още генералният секретар на ООН.

 

Последно променена в Понеделник, 21 Септември 2015 20:20
Влезте, за да коментирате